Bu Blogda Ara

28 Temmuz 2010 Çarşamba

VHD (Virtual Hard Drive)

VHD (Virtual Hard Drive)
VHD sanal bilgisayarlarının harddisklerinin saklanma formatidir. Windows 7 ile birlikte 3rd party bir uygulama kullanmadan bilgisayarda sanal disk olusturmaya olanak sağlıyor. Yine Vmware gibi programlarda olduğu gibi sanal diskin dosya uzantısı vhd oluyor ve bu formatı sadece virtual server yada virtual machine in içerisinde değil tüm windows 7 kullanıcılarına sağlıyor.
Gelelim bu VHD nerelerde kullanılabilir ? Neden kullanırız ? Bilgisayarımıza yeni bir partition oluştururuz aynı hesaba geliyor gibi yorumlar herzaman geliyor fakat insanların akıllarından çıkardıkları en önemli unsur VHD nin taşınabilir olmasıdır. Bilgisayarınızda oluşturduğunuz bir partitionu yanınızda flash diskinizde taşıyabilirsiniz ama normal harddiskinizi bölümlediğinizde komple harddiskinizi taşımanız gerekicektir.

VHD ‘yi oluşturma.

İlk olarak bilgisayarımızın Disk management bölümüne geliyoruz.
Computer ‘a sağ düğmeyle tıklayıp manage dedikten sonra , soldaki listeden disk management secenegine geliyoruz.
Bu pencerede Action butonuna basarak Create VHD seçeneğini seçiyoruz.



Karşımıza çıkan ekranda bizden VHD yi oluşturacağımız yeri , VHD boyutunu istiyecektir. Ben D partition imin icerisinde Disk1 adında bir VHD olusturacağım. Bunların haricinde Dynamically expanding ve Fixed size adında iki seçeneğimiz de bulunmaktadır. Bunları kısaca açıklamak gerekirse ;

Dynamically expanding : Olusturduğunuz VHD boyununu aştığınız takdirde , VHD kendi boyutunu harddiskinizin kapasitesi yettigi surece buyutecektir ve siz içerisine yazdığınız datayı silseniz dahi boyutu tekrardan küçülmeyecektir.

Fixed size: Normal hard disklerde gördüğümüz gibi , olusturacağınız diske hangi boyutu verirseniz limiti o kadar olacaktır. Önerilen seçenek budur.



Alttaki resimde de görebileceğiniz gibi VHD oluşturulmuş fakat makinaya yüklenmemiş durumdadır



Diski bilgisayara tanimlamak icin Disk 1 ‘in üzerine sağ düğmeyle tıklıyoruz ve Initialize Disk seçeneğine basıyoruz



Ve karşımıza gelen ekranda yine bize iki seçenek çıkmaktadır. Alttada görebileceğiniz gibi MBR ve GPT.
MBR ( Master Boot Record): Maximum kapasite olarak 2.2 TB la sınırlıdır. Normalde kullandığımız partitiondur.
GPT ( GUID Partition Table): Bu partition seçeneği daha önceki windows sürümleri tarafnından desteklenmemektedir. 2.2 TB üzerindeki disklerin partitionunu bu seçenek ile ayarlamaniz gerekicektir.
Biz MBR seçerek devam ediyoruz.



İşlem tamamlandıktan sonra diskimizin bilgisayar tanımlanmış olduğunu görecegiz.



Tabi volum olusturmadığımız sürece bilgisayarın tanıma işlemi sonlanmış olmayacağından , Siyah bloğun üzerine sağ düğmeyle tıklıyoruz ve new simple volume seçeneğini seçiyoruz.



Karşımıza gelen ilk ekrana next diyerek geçiyoruz ve ayırcağımız volume umuzun ne kadarlık bir alan kaplıycağını belirticegimiz ekrana geldik. Ben burada tamamini kapsiyarak bolumluyorum.



Geldik Harf atama bölümümüze , Burada volumumuze bir harf atiyarak işlemlerimizi gerçekleştirmiş olacağız



Olusturduğumuz Volume un lable ina Serhat1 ve hızlı format atilmasi için perform quick format seçeneklerini işaretliyip format işleminide tamamliyoruz.



Ve işte Karşımızda Healthy durudma yeni VHDmiz bulunmaktadır.



VHD yi kaldırmak için yapmanız gereken,
Oluşturduğunuz Diskin üzerine sağ düğmeyle tıklayıp DetachVHD secenegini seçmeniz olacaktır.
Bu seçeneği seçtiğinizde alttaki görüntü gelecektir. Burada bilgisayara tanimladığımız VHD yi kaldırma seçeneği sunulmuş durumdadır. Alttaki kutucuğu işaretli duruma getirirseniz , VHD tamamen silinecek ve bir daha tanımlamak isteseniz dahi o VHD ye ulaşamıyacaksınızdır. Çünkü Harddiskinizin içerisinden VHD dosyası dahil olmak üzere silinecektir. Fakat işaretlemeden ok butonuna basarsaniz , gerektiği zaman tekrardan kullanmak için VHD yi bilgisayarınıza tanımlıyabilirsiniz.




Teşekkürler
Serhat TAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder