Bu Blogda Ara

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Ready Boost

ReadyBoost

Evet arkadaslar gelelim biraz yeni özelliklere.
Windows, Vista ile birlikte ReadyBoost adı altında bir özellik getirmiş bulunmakta. Fakat çoğu bilgisayar kullanıcısı bu özelligin ne olduguna dair fikir sahibi bile değiller. Kısaca açıklamak gerekirse ReadyBoost , USB flash bellek , memory stick v.s gibi urunlerinizi bilgisayarinizda RAM olarak kullanmanizi sağlıyor.

Örn, Bilgisayarinizda 2 GB ram bulunmakta ve ayni anda birden fazla uygulama ile çalışmanız gerekiyor . Normalde Vista kullanırken bu başlı başına problemimiz olurdu . Fakat ReadyBoost özelliğini destekleyen 4 Gb lik 1 adet USB Flash bellek ve ReadyBoost özelliği ile bilgisayarimizdaki Ram’i 6 GB gibi bir seviyeye cekmemiz mumkun.

Peki ReadyBoost u hangi bellekler destekler ?
İşte arkadaşlar asıl sorun burada başlıyor. Önümüze gelen herhangi bir belleği Readyboost özelliği ile kullanamayız. Bunun nedeni ;
Günümüzde bellekteki veriler sıralı okunmadığı için , rastgele okuma hızı yüksek olan Flash diskler tercih etmemiz gerekicek. Harici bellek ne kadar hızlı olursa olsun rastgele okumada yavaş olabilir ve ReadyBoost’u desteklemiyebilir. Bu yuzden rastgele okumada hızı bilinen cihazlar tercih edilmeli ama malesef bu bilgiyi bulmanız gerçekten çok zor. İşin kolayı ürünün üzerinde ReadyBoost destekler yazıyorsa sizin icin yeterli olacaktır 
Not: Unutulmaması gereken bir nokta , harici kart okuyucular ReadyBoost özelliğini desteklemiyor ve bu özelliği dahili okuyucularda kullanmanız gerekicek 
Not: ReadyBoost özelliğini kullanabilmek için cihazınızın en çok 4 GB ile sınırlı olması gereklidir. Bu sınırın nedeni ise eskiye donuk fat32 okuma gerekliliğidir .
Gelelim nasıl kullanabilceğinize ;
Flash Belleği taktığımızda karşımıza alttaki menü çıkacaktır(Autorun) bu menüden Speed my system i tikladığımızda.

----------------------------,
Flash diskin özellikleri açılacaktır ve bize ReadyBoost seçenek sayfasını getirecektir.
Burda karşımıza gelen 3 kutucuk bulunmaktadır.
1- Do not use this device. = Bu seçenekle ReadyBoost Özelliğini kullanmıyor durumdayız.
2-Dedicate this device to ReadyBoost = Bu seçenek işaretlendiğinde belleğin tamamını ReadyBoost için adamış bulunuyoruz.
3-Use this device = ReadyBoost için ,Bu seçenek ile bellekte istenilen kadar yer ayırıyoruz



İstediğimiz ayarı seçtikten sonra apply butonuna basıyoruz ve alttaki ekran karşımıza geliyor



İşlem tamamlandığında artık bilgisayarım 2 GB ram den 6 gb ram e çıkmış bulunmakta bunun testini 7 adet uygulama çalıştırarak yapıyorum ve evet  normalde 12 saniyede açılan en son Photoshop uygulaması bu şekilde 6 saniyeye kadar bir sürede açıldı .
Şimdi flashdiski ReadyBoost özelliği çalışırken bilgisayardan çıkarıyorum .
Tahmin ettiğim gibi sistem çökmedi fakat flashbelleğe yazılan verilere ulaşılamıyor.
Sonuç olarak arkadaşlar ,ReadyBoost, bilgisayarınızın performansından memnun değilseniz kesinlikle tavsiye edebileceğim bir uygulama olarak sitemize eklenmiş bulunmaktadır.
Serhat TAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder