Bu Blogda Ara

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Super Fetch

SuperFetch,

Bu uygulama ram kapasitesi yuksek olan bilgisayarlarda bir devrim fakat ram kapasitesi düşük olan bilgisayarlarda ise bir katliama dönüşebilir. Bu özellik en az 2 GB ram ile birlikte kullanılmalıdır.

SuperFetch , sürekli kullandığınız uygulamaları ram içerisinde bulundurup , bu uygulamayı her açmak istediğinizde tekrardan harddisk üzerine yükleme yapmaya gerek kalmadan Ram üzerinden çalıştırılmasını sağlamaktır. Vista ile birlikte gelmiştir. Ve Windows service leri icerisinde bulunur.

Örnekle açıklamak gerekirse ,
Sabah işe gittiniz ve bir outlook açtınız ve 4-5 saniyede açıldı. Daha sonra kapadınız ve tekrar açmaya çalıştığınızda hiç bekletmeden direk açıldı. İşte siz bu uygulamayı ilk açtığınızda , uygulama RAM üzerine yüklendi ve siz ram i dolduracak herhangi baska uygulamalar çalıştırmadan tekrardan Outlook açtığınızda Ram üzerinden çalışmaya devam etti.

Vistanın çok fazla eleştiri almasının nedenlerinden biri bu servis ti. Çünkü bilgisayarlar gerçekten donanım olarak bu servis’i kaldıramıyor ve çok yavaş çalışmaya neden oluyorlardı.
Eğer bilgisayarınızın RAM kapasitesi 2 GB ve üzeri ise bu servisin kesinlikle çalışır vaziyette birakilmasi sizin yarariniza olacaktır. Eğer 2gb üzerinde değil ise bu servisi ,ram kapasitesi artırılana kadar durdurmakta yarar var.

Bu service e nasıl ulaşacağız ?

Start > Run > “services.msc” yazıyoruz yada,
Start > Control Panel > Administrative Tools > Services
Buraya girdiğimizde karşımıza alttaki ekran çıkacak , bu ekranda SuperFatch servisini buluyoruz.



Gördüğünüz gibi bilgisayar açılışında otomatik olarak açılışa programlanmış durumda. Üzerine sağ düğme ile tıklıyıp properties sekmesine giriyoruz.



Ve burada Startup type kısmını Disabled durumuna getiriyoruz. Ardından Stop butonuna basarak servisi durduruyoruz. Bundan sonra bilgisayarınızın Ram kapasitesini yükseltene kadar bu servisin kapalı kalması daha yararlı olacaktır.

1 yorum: