Bu Blogda Ara

28 Temmuz 2010 Çarşamba

VHD (Virtual Hard Drive)

VHD (Virtual Hard Drive)
VHD sanal bilgisayarlarının harddisklerinin saklanma formatidir. Windows 7 ile birlikte 3rd party bir uygulama kullanmadan bilgisayarda sanal disk olusturmaya olanak sağlıyor. Yine Vmware gibi programlarda olduğu gibi sanal diskin dosya uzantısı vhd oluyor ve bu formatı sadece virtual server yada virtual machine in içerisinde değil tüm windows 7 kullanıcılarına sağlıyor.
Gelelim bu VHD nerelerde kullanılabilir ? Neden kullanırız ? Bilgisayarımıza yeni bir partition oluştururuz aynı hesaba geliyor gibi yorumlar herzaman geliyor fakat insanların akıllarından çıkardıkları en önemli unsur VHD nin taşınabilir olmasıdır. Bilgisayarınızda oluşturduğunuz bir partitionu yanınızda flash diskinizde taşıyabilirsiniz ama normal harddiskinizi bölümlediğinizde komple harddiskinizi taşımanız gerekicektir.

VHD ‘yi oluşturma.

İlk olarak bilgisayarımızın Disk management bölümüne geliyoruz.
Computer ‘a sağ düğmeyle tıklayıp manage dedikten sonra , soldaki listeden disk management secenegine geliyoruz.
Bu pencerede Action butonuna basarak Create VHD seçeneğini seçiyoruz.



Karşımıza çıkan ekranda bizden VHD yi oluşturacağımız yeri , VHD boyutunu istiyecektir. Ben D partition imin icerisinde Disk1 adında bir VHD olusturacağım. Bunların haricinde Dynamically expanding ve Fixed size adında iki seçeneğimiz de bulunmaktadır. Bunları kısaca açıklamak gerekirse ;

Dynamically expanding : Olusturduğunuz VHD boyununu aştığınız takdirde , VHD kendi boyutunu harddiskinizin kapasitesi yettigi surece buyutecektir ve siz içerisine yazdığınız datayı silseniz dahi boyutu tekrardan küçülmeyecektir.

Fixed size: Normal hard disklerde gördüğümüz gibi , olusturacağınız diske hangi boyutu verirseniz limiti o kadar olacaktır. Önerilen seçenek budur.



Alttaki resimde de görebileceğiniz gibi VHD oluşturulmuş fakat makinaya yüklenmemiş durumdadır



Diski bilgisayara tanimlamak icin Disk 1 ‘in üzerine sağ düğmeyle tıklıyoruz ve Initialize Disk seçeneğine basıyoruz



Ve karşımıza gelen ekranda yine bize iki seçenek çıkmaktadır. Alttada görebileceğiniz gibi MBR ve GPT.
MBR ( Master Boot Record): Maximum kapasite olarak 2.2 TB la sınırlıdır. Normalde kullandığımız partitiondur.
GPT ( GUID Partition Table): Bu partition seçeneği daha önceki windows sürümleri tarafnından desteklenmemektedir. 2.2 TB üzerindeki disklerin partitionunu bu seçenek ile ayarlamaniz gerekicektir.
Biz MBR seçerek devam ediyoruz.



İşlem tamamlandıktan sonra diskimizin bilgisayar tanımlanmış olduğunu görecegiz.



Tabi volum olusturmadığımız sürece bilgisayarın tanıma işlemi sonlanmış olmayacağından , Siyah bloğun üzerine sağ düğmeyle tıklıyoruz ve new simple volume seçeneğini seçiyoruz.



Karşımıza gelen ilk ekrana next diyerek geçiyoruz ve ayırcağımız volume umuzun ne kadarlık bir alan kaplıycağını belirticegimiz ekrana geldik. Ben burada tamamini kapsiyarak bolumluyorum.



Geldik Harf atama bölümümüze , Burada volumumuze bir harf atiyarak işlemlerimizi gerçekleştirmiş olacağız



Olusturduğumuz Volume un lable ina Serhat1 ve hızlı format atilmasi için perform quick format seçeneklerini işaretliyip format işleminide tamamliyoruz.



Ve işte Karşımızda Healthy durudma yeni VHDmiz bulunmaktadır.



VHD yi kaldırmak için yapmanız gereken,
Oluşturduğunuz Diskin üzerine sağ düğmeyle tıklayıp DetachVHD secenegini seçmeniz olacaktır.
Bu seçeneği seçtiğinizde alttaki görüntü gelecektir. Burada bilgisayara tanimladığımız VHD yi kaldırma seçeneği sunulmuş durumdadır. Alttaki kutucuğu işaretli duruma getirirseniz , VHD tamamen silinecek ve bir daha tanımlamak isteseniz dahi o VHD ye ulaşamıyacaksınızdır. Çünkü Harddiskinizin içerisinden VHD dosyası dahil olmak üzere silinecektir. Fakat işaretlemeden ok butonuna basarsaniz , gerektiği zaman tekrardan kullanmak için VHD yi bilgisayarınıza tanımlıyabilirsiniz.




Teşekkürler
Serhat TAŞ

Wireless Standartları

Kablosuz (Wireless) Lan Standartları

WLAN uygulamalarında en çok kullanılan IEEE (Elektrik – Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) tarafından yayınlanan standartlardır. IEEE 802 LAN/MAN komitesi ilk olarak 802.11 standardını geliştirmiştir.

802.11 Standardına göre 2.4 GHz frekans bandında FHSS (Frekans Atamalı Dağınık Spektrum) yada DSSS (Düz Sıralı Dağınık Spektrum) teknikleri kullanılarak 2 Mbps ‘ e kadar data iletişimi sağlanmaktadır.

FHSS (Frekans Atamalı Dağınık Spektrum) : Verinin değişik frekanslarda kısa ama büyük paketler halinde tekrarlanan bir şekilde gönderilmesidir.
DSSS (Düz Sıralı Dağınık Spektrum) : Belirlenen yer içerisinde herhangi bir zamanda kullanılmak üzere verinin uygun değişik frekanslarda küçük paketler halinde gönderilmesidir.

802.11 Standardının asıl amacı mevcut kablolu ağların kablosuz olarak genişletilmesine olanak sağlamak ve sabit sistemlerle mobil sistemleri bir çatı altında toplamaktır.

Elde edilen başarı sonrasında kablosuz ağ uygulamaları için 802.11x adı altında standart paketleri geliştirilmeye devam edilmiştir. 2.4 GHz bandında çalışan ve 11 Mbps veri iletişim hızına sahip olan 802.11b Türkiye dahil dünyanın çoğu yerinde kullanılmaktadır. Bugünlerde aynı frekans bandında çalışan fakat veri iletişim hızını 144.4 Mbps hızına kadar artırabilen 802.11n standardı rağbet görmektedir.

802.11b Standardı :

802.11a ile aynı tarihlerde açıklanmasına rağmen 802.11b standardı üreticiler ve kullanıcılar arasında büyük ölçüde kullanılmaktadır. 802.11b standardı Wi-Fi (Kablosuz Bağlılık) WLAN sistemleri ve 802.11b standadı için kullanılan isimdir ve üzerinde Wi-Fi logosu bulunan ürünlerle birlikte çalışabilmektedir. 802.11b standardında DSSS teknolojisi kullanılmaktadır. 2.4 GHz bandında 2400 – 2483.5 MHz frekans aralığı kullanılarak 11 Mbps ‘ ekadar veri iletişim hızına ulaşmaktadır. 802.11b standardı büyük bir başarı elde etmesine rağmen diğer sistemler tarafından yaratılan enterferansa maruz kalmaktadır. Çünkü aynı frekans bandı bluetooth, telsiz telefonlar ve amatör telsizler tarafından da kullanılmaktadır. Enterferans veri iletim hızının düşmesine neden olmaktadır.

Yüksek band genişliği (>2MB) gerektiren LAN uygulamaları
Daha geniş kapsama alanı gerektiren uygulamar
Güvenirliğik gerektiren uygulamar
Mevcut ekipmandan faydalanmak
Dosya eklemeli e-mail alma veya gönderme
Web tarama ve dosya gönderme için uygundur.

802.11a Standardı :

802.11a standardı, yeni ve gelişmiş bir teknoloji olan OFDM modülasyon tekniğini kullanarak 5 GHz frekans bandında 54 Mbps veri iletim hızına ulaşabilmektedir. 802.11a ve 802.11b standartlarını karşılaştırırsak 802.11a ;

Avantajları

Daha yüksek veri iletişim hızına sahiptir : 802.11b de 11 Mbps olan veri iletim hızı 802.11a da 54 Mbps a kadar yükselebilmektedir.
Enterferans riski daha azdır: 5 GHz bandı diğer sistemler tarafından daha az kullanılmaktadır.

Yansımadan daha az etkilenirler : RF sinyalleri vericiden alıcıya doğru ilerlerken önüne çıkan mobilya vb eşyalardan yansır. Yansıma oluşması durumunda alıcı cihaza hem havadan hemde yansıyarak geciken iki sinyal ulaşır ve bu iki sinyal birbirlerini etkileyerek veri iletim kalitesinin düşmesine yol açar. OFDM tekniği bu yansıyan işaretlerin azaltılmasında daha başarılıdır. Yani 802.11a standardı yansımalardan daha az etkilenir.

Daha yüksek kapasiteye sahiptir : 5 GHz bandında enterferans yapmayan 12 kanal bulunmaktadır. 2.4 GHz bandında ise 3 kanal vardır.

Dezavantajları

Maliyeti yüksektir
İletişim mesafesi kısıtlıdır : RF teknolojisinde iletişim mesafesi; çıkış yönü, frekans, anten kazancı ve benzeri birçok parametreye bağlı olarak değişir. Diğer parametleri sabit tutarak frekansı yükseltmek ise iletim mesafesini kısaltmaktadır. Bu da 802.11b standardında iletim mesafesi 100m iken 802.11a standardında 75 m ye kadar düşürmektedir.
Ürün desteği sınırlıdır.
Frekanslar farklıdır
Otomatik güç kontrolü (TPC) özelliği bulunmamaktadır : 802.11a enterferans oluşmaması için geliştirilen Transmit Power Control özelliğine sahip değildir.
Dinamik frekans seçimi (DFS) özelliği bulunmamaktadır : 802.11a enterferans oluşmaması için geliştirilen Dinamik Frekans Seçimi özelliğine de sahip değildir.

802.11g Standardı:

802.11b standardının temel olarak bir uzantısı olarak ele alınabilir. Farkı bu standartla beraber veri iletim hızının 2 katına çıkarılmasıdır. 802.11b veri hızının 11 Mbps olmasını sağlarken 802.11g standardı bunu 22 Mbps hızına çıkartabilmektedir. Böylelikle video uygulamaları da dahil olmak üzere birçok multimedya özelliğini destekler.

802.11n Standardı :

En yeni standardımız 802.11n dir. Bu standart veri aktarımında çoklu girdi – çoklu çıktı teknolojisini kullanıyr ve bu sayede daha büyük alanlarda dosya transferini sağlıyor. Yada diğer bir deyişle aynı mesafede daha yüksek veri iletimi sağlıyor.
İletim kanallarının 20 MHz ve 40 MHz ‘ e genişletilmesi ve anten sayısının 4 e kadar çıkarılması saniyede 600 Mbps iletim hızına ulaşabiliyor. 802.11n standardını destekleyen cihazlar hem 2.4 GHz hemde 5 GHz bandını aynı anda kullanabiliyor fakat kanal başına maksimum hız 150 Mbps. 600 Mbps hızına ulaşabilmek için birden çok akımın birleşmesi gerekiyor ki bu da ancak yeterli sayıda alıcı ya da gönderici antenin bulunması şartıyla sağlanabiliyor.
802.11n ağları 802.11b ve 802.11a ağları ile uyumlu. Fakat ağa bağlı tüm cihazlar en zayıf standardın veri aktarım hızı geçerli oluyor.
Ayrıca özel bir uyumluluk modu 802.11n ve 802.11a ağlarının birlikte çalışmasını sağlayacak.

802.11n standardı en yeni en ileri teknoloji olmasına rağmen hala oturmamıştır. En büyük rağbet hala 802.11b olmasıyla beraber en oturmuş teknolojidir. İyileştirme çalışmaları sürmesine rağmen hala yeterli olmamış standartların içerisinde en büyük yol katedilen ve halen en çok kullanılan 802.11b standardı olmaktadır.

PSR (Problem Step Recorder)

PSR (Problem Steps Recorder)

Arkadaşlar gelelim yine windowsun windows 7 ile birlikte bize sunduğu fakat çoğumuzun farkında dahi olmadığımız yeniliklerinden birine. PSR.

PSR , yaptığınız işi adım adım resimliyerek neler yaptığınızı başka bir kişiye aktarmak için kullanabileceğiniz çok başarılı bir yazılımdır ve Nerelere tıkladığınız dahil olmak üzere her yaptığınız hareketi kayıt altına alarak aktarabilir.

Problem yaşadığınız bazı nokatalarda eğer resim alınmama gibi bir durum söz konusuysa bu noktalara add comment butonu ile kucuk notlar eklemeniz mumkundur.
Not: Bazı programlar (tam ekran oyun) gibi , resimleri çekilemiyebilir.
Bu uygulamanın nerelerde kullanılabileceği ise ;

Ister bu uygulama ile bir probleminizi Microsofta aktarabilir isterseniz kendi bilgisayarcınıza probleminizi çok rahat bir biçimde anlatma imkanı bulabilirsiniz.Yada,

Bir arkdaşınıza adım adım bir işlem yapmasını anlatmanız gerekiyor. Genel olarak bilgisayarcıların yaşadığı en büyük problem olarak göze çarpan , en sıkıcı , en çıldırtan problem olarakta adlandırabilceğimiz bu olayda tek yapmanız gereken bu kaydı oluşturup arkadaşınıza göndermek olacaktır.

Nasıl Kullanılır ?

Başlat butonuna geldiğimizde aratma kutucuğuna psr.exe yazıp entera batığımızda karşımıza uygulama çıkacaktır.



Açıldığındada görebilceğiniz gibi çok kolay ve küçük bir uygulama olmasına rağmen işlevsellik bakımından çok başarılı bir uygulama olarak dikkat çekmektedir.



Start butonuna bastığımızda , eğer bilgisayarda yönetici (administrator) yetkilerine sahip değilseniz, size aşağıdaki uyarıyı çıkaracaktır ve uygulamayı yönetici olarak çalıştırmanızı söyliyecektir



Bununla karşılaştığınızda tek yapmanız gereken pencerenin sağ tarafında bulunan kalkana basarak yönetici hesabı ile çalıştırmaktır.

Yönetici hesabı ile çalıştırdım ve start record butonuna basarak ufak bir işlem yaptım ve stop record dedim.

Nereye kaydediceğimizi soruyor



Ben masaüstüne kaydettim ve kaydettikten sonra zip dosyası içerisindeki kaydımızı dışarıya çıkarmamız gerekiyor. Bunun için masaüstüne kaydettiğim zip dosyama sağ düğme ile tıklıyarak extract here seçeneğine basıyorum.



Ve karşımıza Problem_Tarih_Saat adı altında bir MHTML dosyası geliyor.Benimkinin ismi (Problem_20100726_1450)

MHTML sayfasını açtığımızda adım adım neler yaptığımız karşımıza geliyor.
Ben Snipping Tool u kullanarak PSR uygulamasının resmini kesme işlemini gerçekleştirdim ve sonuç olarak bize yaptığımız bütün adımların resimleri, Resimlerin üzerinde neler yaptığımız, ve en altta ise hepsinin dokumu bulunmakta.





Ve su anda istediginiz arkadasiniza,bilgisayarciniza,babanıza probleminizi veya çözümü yazili olarak gönderebilirsiniz.

Teşekkürler,
Serhat TAŞ

Ready Boost

ReadyBoost

Evet arkadaslar gelelim biraz yeni özelliklere.
Windows, Vista ile birlikte ReadyBoost adı altında bir özellik getirmiş bulunmakta. Fakat çoğu bilgisayar kullanıcısı bu özelligin ne olduguna dair fikir sahibi bile değiller. Kısaca açıklamak gerekirse ReadyBoost , USB flash bellek , memory stick v.s gibi urunlerinizi bilgisayarinizda RAM olarak kullanmanizi sağlıyor.

Örn, Bilgisayarinizda 2 GB ram bulunmakta ve ayni anda birden fazla uygulama ile çalışmanız gerekiyor . Normalde Vista kullanırken bu başlı başına problemimiz olurdu . Fakat ReadyBoost özelliğini destekleyen 4 Gb lik 1 adet USB Flash bellek ve ReadyBoost özelliği ile bilgisayarimizdaki Ram’i 6 GB gibi bir seviyeye cekmemiz mumkun.

Peki ReadyBoost u hangi bellekler destekler ?
İşte arkadaşlar asıl sorun burada başlıyor. Önümüze gelen herhangi bir belleği Readyboost özelliği ile kullanamayız. Bunun nedeni ;
Günümüzde bellekteki veriler sıralı okunmadığı için , rastgele okuma hızı yüksek olan Flash diskler tercih etmemiz gerekicek. Harici bellek ne kadar hızlı olursa olsun rastgele okumada yavaş olabilir ve ReadyBoost’u desteklemiyebilir. Bu yuzden rastgele okumada hızı bilinen cihazlar tercih edilmeli ama malesef bu bilgiyi bulmanız gerçekten çok zor. İşin kolayı ürünün üzerinde ReadyBoost destekler yazıyorsa sizin icin yeterli olacaktır 
Not: Unutulmaması gereken bir nokta , harici kart okuyucular ReadyBoost özelliğini desteklemiyor ve bu özelliği dahili okuyucularda kullanmanız gerekicek 
Not: ReadyBoost özelliğini kullanabilmek için cihazınızın en çok 4 GB ile sınırlı olması gereklidir. Bu sınırın nedeni ise eskiye donuk fat32 okuma gerekliliğidir .
Gelelim nasıl kullanabilceğinize ;
Flash Belleği taktığımızda karşımıza alttaki menü çıkacaktır(Autorun) bu menüden Speed my system i tikladığımızda.

----------------------------,
Flash diskin özellikleri açılacaktır ve bize ReadyBoost seçenek sayfasını getirecektir.
Burda karşımıza gelen 3 kutucuk bulunmaktadır.
1- Do not use this device. = Bu seçenekle ReadyBoost Özelliğini kullanmıyor durumdayız.
2-Dedicate this device to ReadyBoost = Bu seçenek işaretlendiğinde belleğin tamamını ReadyBoost için adamış bulunuyoruz.
3-Use this device = ReadyBoost için ,Bu seçenek ile bellekte istenilen kadar yer ayırıyoruz



İstediğimiz ayarı seçtikten sonra apply butonuna basıyoruz ve alttaki ekran karşımıza geliyor



İşlem tamamlandığında artık bilgisayarım 2 GB ram den 6 gb ram e çıkmış bulunmakta bunun testini 7 adet uygulama çalıştırarak yapıyorum ve evet  normalde 12 saniyede açılan en son Photoshop uygulaması bu şekilde 6 saniyeye kadar bir sürede açıldı .
Şimdi flashdiski ReadyBoost özelliği çalışırken bilgisayardan çıkarıyorum .
Tahmin ettiğim gibi sistem çökmedi fakat flashbelleğe yazılan verilere ulaşılamıyor.
Sonuç olarak arkadaşlar ,ReadyBoost, bilgisayarınızın performansından memnun değilseniz kesinlikle tavsiye edebileceğim bir uygulama olarak sitemize eklenmiş bulunmaktadır.
Serhat TAŞ

ScanPST ile Personal Folder Onarmak

. Windows office programlarının içerisinde personal folder (kişisel dosya) (PST) .larınızı onarmanız için kendi yazılımını göndermektedir.
.
.Bu işlemi gerçekleştirmek için 3rd party toollar denenmeden önce kesinlikle bu yazılımın kullanılması önerilmektedir. Scanpst adındaki bu kucuk yazılım , e-mail dosyanızdaki çoğu hata ve problemi gidermektedir.
.
.Eger buyuk derecelerde zarar görmüş pstleriniz var ise ilk önce scandisk uygulamasını çalıştırmak sizin için daha uygun olacaktır.
.
.Scanpst uygulaması sadece pst dosyalarınızı onarmak icin kullanılır.
.Eger offline folder (ost.)larınızı onarmak isterseniz bunun için Scanost yazılımı kullanılır.Offline folder lar exchange server dosyalarınıza offline olarak ulasmanizi saglayan dosyalardır.
.
.Eğer Scanost offline folderinizi onaramadıysa , exchange server service ayarlarınızda değişiklik yapmanız gerekecektir(Tools Services).
.Ayarlarınızda yeni bir OST kullanmak icin senkronize yapmanız gerekecektir.
.
. Gelelim Scanpst yi nasıl çalıştıracağımıza.
. 1- Başlat (Start)> Bul veya Ara (Search)
. 2- Kutuya “scanpst.exe” yazıp aratıyoruz.
. 3- Çıkan uygulamayı çalıştırıyoruz.
. Klasörler içerisinden bulmak için,
. Office 2007 de,
.My computer > C: / Program Files / Microsoft Office / Office12 klasörünün içerisindedir
.
.



. Bu yazılım çalıştırıldığında ekrana alttaki görüntü gelecektir. Bu seçenek üzerinde Browse butonuna basarak pst dosyamızı göstermemiz gerekecektir. Benim archive adında bir pst dosyam bulunmaktadır



. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra Start butonuna basıyoruz ve alttaki görüntüde göründüğü gibi işlem 8 adımda gerçekleştirilmeye başlanıyor. Bu işlem dosyanın buyuklugune gore uzamaktadır.



. PST dosyanızdaki hatalar bulunduğunda alttaki ekran çıkacaktır.
.Bu ekranda küçük kutucukta pst dosyanızı tamir etmeden önce yedeğini almanız için seçenek bırakılmıştır.
.Yedeğini almak isterseniz bu kutucuğu seçili olarak bırakmanız gerekir ve veri yolunun istediğiniz gibi olduğuna emin olmanız gerekir.
.Yedeklenen dosyayı .bak uzantısı yani backup uzantısı olarak kaydeder.



. Bu ekranda Details butonuna bastığınızda kaç adet dosyanın hasar görmüş olduğunu göreceksiniz.



. Son olarak Repair butonuna basıyoruz ve ,



. Tebrikler başarı ile bir PST dosyasını tamir etmiş bulunuyorsunuz.
.
. Gelelim bu işlemi ne gibi hatalar ile karşılaştığınızda çalıştıracağınıza.
.Eğer bilgisayarınızdaki yada networkunuzdeki bir PST dosyanızı outlook da default olarak kullanıyorsanız,
. “Unable to open your default email folders. Could not open the item. Try again”
. “The file drive: path file name.pst could not be found.”
.Şeklinde bir hata alacaksınızdır. Bu PST dosyanıza ya ulaşamamanızdan yada pst dosyanızın zarar görmüş olmasından kaynaklanır. Bu hata ile karşılaşırsanız,
. ilk olarak bakmanız gereken yer ;
.Bilgisayarınızın içerisinde bulunuyorsa dosyanın gerçekten var olup olmadığı.
Network üzerinde ise bulunduğu yere ulaşmanızda bir problem varmı yada bulunması gereken yerde bulunuyormu olacaktır.
. Eğer bu iki seçenektede dosyaya ulaşabiliyorsanız , Scanpst uygulamasını çalıştırıp pstnizi onarmanız büyük ölçüde probleminizi çözecektir.
. Eğer office programlarının 2002 den önceki sürümlerini kullanıyorsanız,
. PST dosyanızın 2 GB dan büyük olmaması gerekmektedir.
. Eğer office 2002 den önceki sürüm kullanıyor ve erişim hatası alıyorsanız,
ilk olarak scanpst uygulamasını denemeniz gerekir. Bu uygulama hata veya sorun bulamadıysa yapmanız gereken pstnizi 2gb olarak kesmenizdir.
. Bunun için Pst2gb.exe uygulamasını kullanmanız gerekir. Bu uygulamayı alttaki linkten indirebilirsiniz,
.http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=B33B1DFF-6F50-411D-BBDF-82019DDA602E&displaylang=en
.Bu programı indirdikten sonra boş bir klasöre çıkartın. 5 adet veri görmeniz gerekmektedir.
. MSSTDFMT.DLL
. Msvbvm60.dll
. Pst2gb.exe
. Readme.rtf
. Readme.txt
. Daha sonra Başlat ve ara ya gelin. *.pst yazın. Ve çıkan dosyanın veri yolunu not edin.
.başlat ve çalıştır a gelin. Buraya yeni açtığınız klasörün veri yolunu ve indirdigimiz programı yazmamız gerekecek.örn (C:\serhat\pst2gb.exe –s)
. Devam butonuna basın ve gözat a basın. Onarmak istenilen pst dosyasını açın.
. Oluştur a basın, dosya adı kutusuna yeni olusturacagınız pstnin adını girin.
.Büyük boyutlu PST kurtarma aracı kutusundan Başlat ı seçin ve daha sonra tamam ve kapat seçeneklerini tıklayınız. PST dosyanız bölünmüş olacaktır.
.

. Serhat TAŞ

Super Fetch

SuperFetch,

Bu uygulama ram kapasitesi yuksek olan bilgisayarlarda bir devrim fakat ram kapasitesi düşük olan bilgisayarlarda ise bir katliama dönüşebilir. Bu özellik en az 2 GB ram ile birlikte kullanılmalıdır.

SuperFetch , sürekli kullandığınız uygulamaları ram içerisinde bulundurup , bu uygulamayı her açmak istediğinizde tekrardan harddisk üzerine yükleme yapmaya gerek kalmadan Ram üzerinden çalıştırılmasını sağlamaktır. Vista ile birlikte gelmiştir. Ve Windows service leri icerisinde bulunur.

Örnekle açıklamak gerekirse ,
Sabah işe gittiniz ve bir outlook açtınız ve 4-5 saniyede açıldı. Daha sonra kapadınız ve tekrar açmaya çalıştığınızda hiç bekletmeden direk açıldı. İşte siz bu uygulamayı ilk açtığınızda , uygulama RAM üzerine yüklendi ve siz ram i dolduracak herhangi baska uygulamalar çalıştırmadan tekrardan Outlook açtığınızda Ram üzerinden çalışmaya devam etti.

Vistanın çok fazla eleştiri almasının nedenlerinden biri bu servis ti. Çünkü bilgisayarlar gerçekten donanım olarak bu servis’i kaldıramıyor ve çok yavaş çalışmaya neden oluyorlardı.
Eğer bilgisayarınızın RAM kapasitesi 2 GB ve üzeri ise bu servisin kesinlikle çalışır vaziyette birakilmasi sizin yarariniza olacaktır. Eğer 2gb üzerinde değil ise bu servisi ,ram kapasitesi artırılana kadar durdurmakta yarar var.

Bu service e nasıl ulaşacağız ?

Start > Run > “services.msc” yazıyoruz yada,
Start > Control Panel > Administrative Tools > Services
Buraya girdiğimizde karşımıza alttaki ekran çıkacak , bu ekranda SuperFatch servisini buluyoruz.



Gördüğünüz gibi bilgisayar açılışında otomatik olarak açılışa programlanmış durumda. Üzerine sağ düğme ile tıklıyıp properties sekmesine giriyoruz.



Ve burada Startup type kısmını Disabled durumuna getiriyoruz. Ardından Stop butonuna basarak servisi durduruyoruz. Bundan sonra bilgisayarınızın Ram kapasitesini yükseltene kadar bu servisin kapalı kalması daha yararlı olacaktır.